Wat is het?

Tripmiddelen zijn drugs die een sterke invloed hebben op het gevoel, het bewustzijn en de waarneming. Ze vervormen wat we via onze zintuigen waarnemen (horen, zien, ruiken, voelen, smaken) en veroorzaken op die manier hallucinaties. Daarom worden tripmiddelen ook hallucinogene drugs of kortweg hallucinogenen genoemd.

Heel wat hallucinogenen zijn (semi-)synthetisch en worden in labo’s aangemaakt. Enkele voorbeelden:

  • LSD (lyserginezuur-diethylamide) is het bekendste;
  • DMT (dimethyltriptamine);
  • PCP (phencyclidine, ook wel bekend als ‘angel dust);
  • chemische mescaline.

Maar hallucinogenen komen ook in de natuur voor. Ook cannabis is een – weliswaar licht – hallucinogene drug. Andere hallucinogenen:

  • sommige paddenstoelsoorten (die worden in de volksmond dan soms magic mushrooms, psillo’s, champignons of gewoon paddo’s genoemd);
  • sommige cactussoorten;
  • sommige kruiden en planten.

Ook ons eigen lichaam maakt in minuscule hoeveelheden hallucinogene stoffen aan.

De manier waarop tripmiddelen gebruikt worden, verschilt vaak van product tot product. De meeste tripmiddelen die in labo’s aangemaakt worden, worden als poeder gesnoven, geïnjecteerd of ‘gebased’ (verhit en ingeademd).

Lsd is een vloeistof, maar komt meestal voor als een ‘papertrip’. Dat is een stukje papier of karton waarop lsd gedrenkt is. Zo’n papiertje lijkt wel op een mini-postzegel, meestal met kleurrijke logo’s of cartoonfiguren erop. De papertrip wordt onder de tong gelegd. Als het papier of karton weekt, komt de lsd via het speeksel in de bloedsomloop terecht.

Veel natuurlijke tripmiddelen zoals paddenstoelen of kruiden worden gegeten of via een thee gedronken.

Effecten

Een tripmiddel wekt hallucinaties op. Het versterkt bestaande emoties, verandert de waarneming en de beleving van tijd en ruimte. Zo kunnen gehoor, reuk en gevoel intenser worden of kunnen voorwerpen licht uitstralen. De gebruiker kan muziek beginnen ‘zien’, een schilderij ‘horen’ of een kleur ‘ruiken’. Wat gewoon stilstaat, kan gaan bewegen, de ruimte kan vergroten of verkleinen, de tijd kan vertragen of stilstaan enzovoort. Gevoel en waarneming horen niet meer bij elkaar. Bij deze bizarre bewustzijnsverandering ervaart de gebruiker zijn gedachten meestal als heel helder.

Gebruikers hebben het gevoel dat ze allerlei diepe inzichten krijgen. Vandaar dat nogal wat tripmiddelen in de oudheid en de middeleeuwen aan religie en magie waren gelinkt.

Mensen trippen om verschillende redenen:

  • ze willen het eens uitproberen;
  • ze houden van het effect;
  • ze hopen hun problemen even te vergeten.

Tripmiddelen kunnen een zeer krachtige werking hebben. De kracht van een trip heeft een golvend karakter en gaat dus met ups en downs. In het begin brengt iedere golf meer tripeffecten. Aan het eind nemen de tripeffecten weer af. Een trip kan soms tot twaalf uur en langer duren.

Meer weten over onze behandelingen, klik dan op de link ‘behandelingen’ en vervolgens op ‘verslavingen’ in de bovenbalk. Wil je je direct aanmelden of meer informatie klik dan op de knop hieronder.