Wat is het…

De term ‘cannabis’ verwijst zowel naar de cannabisplant (cannabis sativa, ook bekend als hennepplant) als naar de voornaamste producten van deze plant, namelijk marihuana en hasj.

De belangrijkste roes-opwekkende stof in marihuana en hasj heet THC of tetrahydrocannabinol. THC komt voornamelijk voor in de vrouwelijke cannabisplant.

Mannelijke planten bevatten heel weinig THC. In tegenstelling tot vrouwelijke planten worden ze niet als drug gebruikt en zijn ze niet verboden. Ze worden geteeld voor industrieel gebruik, onder meer voor de productie van hennepolie en hennepvezels.

Mariuhana

Marihuana (weed/wiet) bestaat uit de gedroogde en gemalen bladeren en bloemtoppen van de vrouwelijke plant. Het ziet eruit als fijne tot grove thee en heeft een sterke, typische geur. De kleur varieert van grijsgroen tot groenbruin.

Hasj

Hasj (shit, hasjiesj) is afkomstig van de harsachtige laag op de bloemtoppen van de vrouwelijke plant. Deze kleverige stof wordt op verschillende manieren van de plant losgemaakt en tot een licht- of groenbruine tot zwarte substantie gekneed of geperst. Hasj lijkt nog het meest op een bouillonblokje.

Naast hasj bestaat er ook hasjolie, maar dat komt in Nederland niet zo vaak voor.

 • Marihuana en hasj worden meestal gerookt: in een gerolde sigaret met een kartonnen filterje (joint), in een pijpje (chillum), in een waterpijp of met een verdamper (vaporiser). Cannabis roken wordt vaak blowen of smoren genoemd.
 • Marihuana wordt ook wel in voeding verwerkt, zoals in cake (spacecake) of thee. De effecten komen daarbij trager op gang dan bij blowen: na één à vier uur. Ze houden ook langer aan. Daardoor is het moeilijk om de roes te doseren. De kans is dus veel groter dat men te veel THC binnenkrijgt en dat het fout loopt.
  Stukjes hasj gewoon opeten komt ook voor en dat veroorzaakt eveneens vaak ongewenst sterke effecten.

Effecten

De effecten van cannabis kunnen enorm verschillen volgens de variëteit, de hoeveelheid en de manier van gebruik. Ook persoonlijkheid, vatbaarheid, verwachtingen, eerder gebruik en de omstandigheden waarin iemand gebruikt, spelen een rol. Cannabis is een hallucinogene drug, ook al ervaren veel mensen het als verdovend.

Sterkere gevoelens en stemmingen

Marihuana en hasj versterken het gevoel of de stemming van de gebruiker op dat moment.

 • Wie zich goed voelt, zal waarschijnlijk een prettig gevoel van vrolijkheid (een ‘high’ gevoel) en een lichte bedwelming ervaren. Soms krijgt men zomaar de slappe lach (‘lachkick’).
 • Wie angstig of down is, kan zich nog slechter gaan voelen.

Van zware benen tot eetbuien

 • Men is gevoeliger voor licht en de polsslag en ademhaling versnellen.
 • Meestal krijgt men grote honger, met een hevige drang naar zoetigheden (‘vreetkick’).
 • Men kan ook klamme handen krijgen of een zwaar gevoel in armen en benen. Dat heet ‘stoned’ zijn.

Een vervormde kijk op de werkelijkheid

Gebruikers hebben de indruk dat cannabis hun gedachtenwereld, fantasie en creativiteit stimuleert en hen een positieve kijk op de wereld geeft. THC verhoogt de zintuiglijke gevoeligheid (kleuren en muziek lijken bijvoorbeeld intenser) en verandert ook de tijdsbeleving, waardoor gebruikers de realiteit anders kunnen ervaren.

Risico’s

Op korte termijn

 • Wie zich slecht voelt, kan zich nog slechter gaan voelen. Cannabis versterkt de stemming van het moment.
 • Door een te hoge dosis THC kan men ook duizelig en misselijk worden, en soms zelfs flauwvallen. Dat risico bestaat vooral als men cannabis eet of geen ervaring heeft met cannabis, omdat men dan minder goed kan inschatten hoeveel THC men binnenkrijgt.
 • Een te hoge dosis THC kan een heleboel negatieve gevoelens opwekken, zoals hevige angstgevoelens, paniekaanvallen, neerslachtigheid, rusteloosheid, verwarring en hallucinaties (‘flippen’ of een zogenoemde ‘bad trip’). Die negatieve gevoelens kunnen in de dagen of weken nadien opnieuw de kop op steken.
 • Een cannabisroes maakt het moeilijker om zich te concentreren, logisch na te denken en iets te onthouden. Cannabis en werken, studeren of verkeer gaan dus niet samen, ook al hebben gebruikers soms de indruk dat alles vlotter gaat.
 • Cannabis doet de hartslag en bloeddruk eerst stijgen en nadien dalen. Cannabis kan voor een plotse bloeddrukdaling zorgen. Dat kan gevaarlijk zijn voor mensen met hartproblemen.
 • Cannabisgebruik kan leiden tot acute psychotische symptomen. De gebruiker verliest dan het contact met de werkelijkheid, is rusteloos of verward en krijgt hevige angst- en paniekaanvallen. Zulke symptomen kunnen een plotse verergering of herhaling van een bestaande psychotische stoornis veroorzaken. Volgens recent onderzoek kunnen deze acute psychotische symptomen ook voorkomen bij mensen die voordien nog nooit zulke symptomen ondervonden.
 • Chauffeurs onder invloed van cannabis lopen dubbel zoveel risico om een ongeval te veroorzaken dan nuchtere chauffeurs. Cannabisgebruik beïnvloedt de vaardigheden die nodig zijn om een wagen te besturen. Zo vertraagt de reactietijd en verslechtert de waarneming. Ook de motoriek en het vermogen om snelheden nauwkeurig in te schatten verslechteren.
 • Gebruik geen cannabis tijdens de zwangerschap of de borstvoedingsperiode. Door het roken, vermindert de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de baby. Daardoor kan die bij de geboorte kleiner en lichter zijn en dus vatbaarder voor ziektes en infecties.

Op lange termijn

 • Langdurig en veelvuldig cannabisgebruik vermindert het concentratievermogen, het geheugen en de leerprestaties. Als iemand stopt met cannabis, kan het enkele maanden duren voor deze effecten verdwijnen.
 • Het grootste gezondheidsrisico hangt samen met het inhaleren van de cannabisrook. Cannabisrook bevat veel meer kankerverwekkende stoffen dan een sigaret. Zelfs wie cannabis puur rookt (zonder tabak), krijgt meer teer binnen dan bij een sigaret. Men loopt dan ook meer risico op een longziekte (bronchitis, longkanker, ziekte aan de luchtwegen) of hartproblemen. Bovendien inhaleren veel cannabisrokers de rook dieper en houden ze de rook vast, wat de schadelijkheid nog vergroot. Wie cannabis met tabak rookt, kan ook verslaafd raken aan de nicotine in de tabak.
 • Meer en meer onderzoek toont aan dat regelmatig cannabisgebruik blijvende veranderingen in de hersenen veroorzaakt, vooral bij jonge gebruikers. Het wetenschappelijk debat hierover is nog volop aan de gang. Er zijn sowieso ernstige risico’s verbonden aan blowen op jonge leeftijd, waaronder een verhoogd risico op afhankelijkheid en psychose.
 • Wie een tijd lang veel en vaak cannabis gebruikt, loopt het risico om verslaafd (afhankelijk) te worden. Dat betekent dat alles meer en meer rond cannabis draait in zijn of haar leven en dat stoppen moeilijk wordt. Bij het stoppen met cannabis kunnen zich dan onthoudingsverschijnselen en allerlei klachten, zoals slapeloosheid, rusteloosheid en prikkelbaarheid voordoen.

De risico’s van cannabis beperken

Wie geen risico’s wil lopen, gebruikt beter niet. Dat geldt voor alle drugs, dus ook voor cannabis. Cannabisgebruik houdt altijd een risico in.

Kies je ervoor om toch te gebruiken? Met onderstaande tips kan je de risico’s beperken.

 • Gebruik alleen als je je lichamelijk en geestelijk goed voelt. Als je een slechte dag hebt, is de kans groot dat je je door de cannabis nog slechter zal voelen.
 • Gebruik met mate: niet elke dag, maar af en toe.
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om problemen te onderdrukken.
 • Laat je auto, brommer of fiets aan de kant als je hebt gebruikt.
 • Gebruik niet tijdens/voor school, studie of werk.
 • Zorg ervoor dat cannabisgebruik en -bezit niet gepaard gaat met verzwarende omstandigheden en openbare overlast. Gebruik bijvoorbeeld niet in het bijzijn van minderjarigen. Zo vermijd je problemen met de politie en het gerecht.
 • Diep inhaleren of de rook lang vasthouden zorgt niet voor een grotere opname van THC en is dus niet nodig. Het is ook niet gezond: je neemt meer kankerverwekkende stoffen op.
 • Cannabis combineren met alcohol, andere illegale drugs of medicijnen zorgt altijd voor bijkomende risico’s.
 • Cannabis verwerken in eten of drinken is af te raden. De effecten laten langer op zich wachten, waardoor je de neiging hebt om extra te gebruiken. Voor je het weet, heb je te veel binnen en dan kan je niet meer terug.
 • Als je toch cannabis eet of drinkt, hou er dan rekening mee dat het tot twee uur kan duren voor de effecten hun volle kracht hebben. Gebruik dus niet te veel ineens en wacht lang genoeg voor je bijneemt.

Verhoogd risico op problemen

 • Ben je jonger dan achttien, dan gebruik je het best geen cannabis.
 • Meer en meer onderzoek toont aan dat regelmatig cannabisgebruik blijvende veranderingen in de hersenen veroorzaakt, vooral bij jonge gebruikers. Je hersenen zijn nog volop in ontwikkeling (tot de leeftijd van 20 à 25 jaar) en dat maakt je extra gevoelig voor de effecten en risico’s van cannabis.
 • Cannabisgebruik voor je achttien bent, verhoogt de kans op problemen en een cannabisverslaving (afhankelijkheid) op latere leeftijd. Hoe vaker je gebruikt, hoe groter die kans wordt.
 • Heb oog voor wat cannabis doet met jou. Heb je tijdens of na het gebruik last gehad van heel angstige, depressieve of achterdochtige gevoelens? Wees dan extra voorzichtig als je opnieuw zou gebruiken. Je kan immers gemakkelijker last krijgen van flashbacks, waarbij je de negatieve gevoelens onverwacht opnieuw beleeft – zelfs als je niets hebt gebruikt.
 • Mensen die psychisch kwetsbaar zijn of psychische problemen hebben, gebruiken beter geen cannabis. Zij lopen namelijk meer risico op een cannabispsychose. Bij mensen die aanleg hebben voor psychotische stoornissen, kan cannabisgebruik die aanleg sneller aan de oppervlakte brengen. Cannabisgebruik kan een bestaande psychotische stoornis ook verergeren.
 • Mensen met long- of hartproblemen gebruiken beter geen cannabis. Cannabis roken is immers schadelijk voor je longen. Cannabis doet bovendien je bloeddruk dalen en zorgt voor een snellere hartslag.

Wil je meer weten over onze behandelingen, klik dan op de link ‘behandeling’ en vervolgens op ‘verslavingen en behandelingen’ in de bovenbalk. Wil je je direct aanmelden of meer informatie klik dan op de knop hieronder.