Gokken

Wat is het?

Onder ‘gokken’ worden activiteiten verstaan waar ‘geld’ en ‘kans’ centraal staan. Als je gokt zet je geld in met de kans geld te winnen of te verliezen. Vandaar dat we het verder hebben over ‘kansspelen’. De uitslag daarvan wordt bepaald door het toeval of het lot.

Er zijn veel verschillende soorten kansspelen. Zo heb je de speelautomatenhallen waar je slots-toestellen vindt en waar je poker en black jack kan spelen. In casino’s vind je de roulette, black jack, kaarten,… Maar ook buiten deze plaatsen kan je gokken, denk maar aan de krasloten en andere loterijspelletjes, het gokken op paarden- of hondenrennen of het gokken via het internet dat de laatste jaren sterk opkomt.

Effecten

De kans om te winnen of te verliezen bij het gokken zorgt voor een gevoel van opwinding. Hoe meer er op het spel staat, hoe spannender. Gokken kan op die manier een roes veroorzaken die vergelijkbaar is met de roes van alcohol- of ander druggebruik. Je kan er geagiteerd van geraken, maar ook prikkelbaar en neerslachtig worden.

Risico’s

Geld winnen en verliezen gaat vaak gepaard met veel emoties. Die spanning maakt gokken voor veel mensen aantrekkelijk, maar ook riskant. Je gaat volledig op in het spel, waardoor je geen controle meer hebt over je speelgedrag. Hoe langer en vaker je gokt, hoe groter de risico’s.

Gokproblemen kunnen je leven en dat van je omgeving zwaar belasten en zelfs ruïneren. Er kunnen serieuze problemen ontstaan op verschillende vlakken. Hoe meer tijd je besteedt aan gokken, hoe meer geld je nodig hebt. Vaak willen gokkers het verloren geld terugwinnen en dat leidt meer dan eens tot geldproblemen en schulden. Sommige gokkers verspelen het grootste deel van hun salaris of zakgeld. Vaak gaan ze ook geld lenen bij vrienden, thuis of bij de bank en dat gaat soms gepaard met liegen en smoezen verzinnen, om toch maar aan geld te komen.

Kansspelen nemen ook veel tijd in beslag, waardoor er minder tijd is voor school of werk. Je gedachten worden steeds meer beheerst door het spelen, het bedenken van manieren om te winnen, aan geld te komen of schulden af te lossen. Wie te veel tijd besteedt aan kansspelen, loopt het risico zijn sociale en familiale contacten te verwaarlozen en thuis, op het werk of op school problemen te krijgen.

Ook al wordt er bij gokken niet echt een middel gebruikt, toch kan er net zoals bij drank en drugs afhankelijkheid (of verslaving) ontstaan, die qua effect vergelijkbaar is met drug- of alcoholafhankelijkheid. Gokken kan zo spannend en opwindend zijn dat je alles om je heen vergeet en als het ware in een roes terechtkomt. Op den duur kan die kick belangrijker worden dan het winnen of verliezen en kunnen mensen geestelijk afhankelijk worden.

Stoppen met gokken lijkt dan ook op afkicken van drugs. Daar kunnen zelfs ontwenningsverschijnselen bij komen kijken, zoals slaapproblemen, vermoeidheid, trillen, zweten, hoofdpijn, maag- en darmklachten, agressie, angst, depressieve gevoelens, achterdocht en minderwaardigheidsgevoelens.

Het ene kansspel houdt meer risico’s in dan het andere. Dit hangt onder meer af van:

  • de tijd tussen het inzetten en het moment waarop je weet of je gewonnen hebt of niet (hoe langer deze tijd, hoe kleiner het risico op problematisch gokgedrag);
  • of je als speler de indruk krijgt invloed te hebben op het resultaat (wat natuurlijk niet zo is);
  • hoe groot de inzet en winst is (een spel wordt aantrekkelijker als de inzet klein is en de winst groot);
  • hoe vaak je wint;
  • de toegankelijkheid van een spel.

Hoeveel mensen in Nederland een gok probleem hebben is niet exact bekend. Waarschijnlijk zijn er zo’n honderdduizend problematische gokkers, waarvan twintigduizend gokverslaafden. Vaak duurt het lang voor iemand toegeeft dat hij of zij een probleem heeft met gokken.

Wil je meer weten over onze behandelingen, klik dan op de link ‘behandeling’ en vervolgens op ‘verslavingen en behandelingen’ in de bovenbalk. Wil je je direct aanmelden of meer informatie klik dan op de knop hieronder.