Cocaïne

Wat is het?

Cocaïne is een opwekkende stof die gewonnen wordt uit de bladeren van de cocastruik (Erythroxylon coca). Na chemische bewerking verkrijgt men een fijn kristalachtig wit tot geelachtig poeder met een bittere smaak. Coke wordt meestal gesnoven. Soms rookt of spuit men ook cocaïne.

Na chemische bewerking verkrijgt men een fijn kristalachtig wit tot geelachtig poeder met een bittere smaak.

Cocaïnepoeder wordt meestal gesnoven, maar kan – opgelost in water – ook ingespoten worden.

Gewone cocaïne roken is bijna onmogelijk (omdat het een zoutvorm is die pas bij heel hoge temperaturen verdampt). Daarom zet men het product om in een base, zo krijgt men crack of ‘gekookte coke’. Crack heeft een veel kortere werkingsduur en leidt sneller tot verslaving. Het product roken met een waterpijp of een speciaal crackpijpje, heet ‘basen’.

Effecten

Cocaïne werkt stimulerend op de hersenen. Energie, euforie, een gevoel van opwinding en grote helderheid zijn de eerste effecten. Ze duren maximaal een uur.

Cocaïne is een drug die vaak gebruikt wordt om te kunnen presteren: men voelt zich sterk, actief, spraakzaam en vol zelfvertrouwen. Men houdt inspanningen langer vol zonder honger, dorst of vermoeidheid te voelen. Eigenlijk teert men op dat moment op reserves.

In vergelijking met cocaïne heeft crack een heviger effect en een kortere werking, namelijk vijf minuten tot een kwartier.

Risico’s

Op korte termijn

  • Op cocaïne levert men inspanningen zonder vermoeidheid, honger of dorst te voelen. Daardoor merkt men niet dat het lichaam overbelast raakt. Dat kan tot uitputting leiden. Op het moment van gebruik kunnen hartkloppingen, bloeddrukstoornissen en zelfs een hartaanval optreden.
  • Cocaïne kan roekeloos gedrag veroorzaken, met risico’s in het verkeer, onveilig vrijen,… tot gevolg.
  • Gebruik geen cocaïne tijdens de zwangerschap  of de borstvoedingsperiode. Van cocaïne krijg je minder slaap en honger. Het kan zijn dat je daardoor als aanstaande moeder minder slaapt en minder goed eet. Je kan uitgeput raken en gewicht verliezen. Dat is slecht voor de ontwikkeling van het ongeboren kindje. Aangeboren hartproblemen of afwijkingen aan de ledematen kunnen het gevolg zijn. Cocaïne versnelt bovendien de hartslag en doet de bloeddruk stijgen. De ongeboren baby voelt die effecten ook. Dit kan bij hem of haar een hersenbloeding veroorzaken. De bloed- en zuurstoftoevoer naar de baby neemt af. Daardoor kan die bij de geboorte kleiner en lichter zijn en dus vatbaarder voor ziektes en infecties. Cocaïne verhoogt de kans op een miskraam of vroegtijdige bevalling, door het loslaten van de moederkoek.Cocaïne wordt beschouwd als de gevaarlijkste illegale drug tijdens de zwangerschap. Het kan de ontwikkeling van het zenuwstelsel schaden. Het kan afwijkingen veroorzaken aan bijvoorbeeld de maag en de darmen, het gezicht, de ledematen of het hart van de baby. Cocaïne kan ook nog leiden tot groeiachterstand en hersenbeschadiging.
  • Door gebruikersmateriaal (bijvoorbeeld rietjes) te delen is besmetting met hiv en hepatitis B en C mogelijk.

Op lange termijn

  • Door regelmatig of overmatig cocaïne te gebruiken, kunnen angsten (bijvoorbeeld achterdocht of jaloezie) en waanvoorstellingen ontstaan (bijvoorbeeld beestjes over de huid zien kruipen). Gebruikers voelen zich op de duur rusteloos en opgejaagd en krijgen regelmatig last van neusbloedingen.
  • Door het wegvallen van remmingen kunnen cocaïnegebruikers agressief worden.
  • Cocaïne is erg belastend voor het hart. Er kunnen hartritmestoornissen ontstaan en de kans op een hartaanval stijgt naargelang men meer en langer gebruikt.

Deze laatste twee risico’s vergroten nog als men tegelijk alcohol drinkt.

Verslaving

Cocaïnegebruik kan tot een sterke geestelijke afhankelijkheid leiden:

  • Wie lang of veel gebruikt, raakt oververmoeid en kan zich erg depressief gaan voelen. Een tijdje na het gebruik slaat het geluksgevoel om in een zware neerslachtigheid en de kans bestaat dat men naar een nieuwe dosis grijpt om die negatieve gevoelens weg te werken.
  • Als iemand vaker en/of meer cocaïne gaat gebruiken, dan is dat vaak om het zelfvertrouwen op te krikken. Sterker nog: men krijgt al vlug het gevoel dat men geen nieuwe situatie meer aankan zonder cocaïne. Het vervelende daarbij is dat onzekerheidsgevoelens toenemen naarmate men vaker gebruikt. Zo komt men terecht in een vicieuze cirkel.

Strikt genomen wordt men niet lichamelijk afhankelijk van cocaïne. Als de drug is uitgewerkt, moet het lichaam echter wel zwaar herstellen. Het tekort aan slaap en eten moet worden ingehaald. Ook raakt het lichaam op de duur gewend aan cocaïne en hebben gebruikers steeds meer nodig om hetzelfde effect te ervaren (tolerantie). Dan ontstaat craving: men wil dat effect opnieuw ervaren en krijgt een sterke drang om opnieuw te gebruiken.

Bij crack is de kans op problemen nog groter. De drang naar een nieuwe dosis is sterker omdat de werking in vergelijking met cocaïne korter en intenser is.

Wil je meer weten over onze behandelingen, klik dan op de link ‘behandeling’ en vervolgens op ‘verslavingen en behandelingen’ in de bovenbalk. Wil je je direct aanmelden of meer informatie klik dan op de knop hieronder.