Alcohol ontstaat door gisting van de suikers die van nature in granen en fruit zitten. Gist-cellen zetten die suikers om in alcohol.
De alcohol die geschikt is voor consumptie heet ethylalcohol. In pure vorm is het een reuk- en smaakloze vloeistof.
De belangrijkste soorten alcoholhoudende dranken zijn bier, wijn en sterke drank.

Effecten
Alcohol heeft een verdovend effect op de hersenen. Wanneer iemand alcohol drinkt, raken eerst de hersendelen verdoofd die het gedrag en de gevoelens controleren. Zo komt het dat een kleine hoeveelheid alcohol zorgt voor een ontremmend, actief gevoel. Ook kun je agressief worden, of zorgeloos, rustig, slaperig, ontspannen, onverschillig,…

Bij een grotere hoeveelheid alcohol vermindert het reactievermogen. Je hoort en ziet minder scherp, maar het zelfvertrouwen neemt misleidend toe en kan omslaan in roekeloosheid. Hierdoor ontstaan soms gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld in het verkeer.

Nog meer alcohol vermindert de controle over de bewegingen en het coördinatievermogen. Lopen wordt wankelen, praten wordt lallen. Vaak kan men zich later helemaal niet meer herinneren wat er allemaal gezegd of gebeurd is, een fenomeen dat ‘black out’ wordt genoemd.

Een te grote dosis alcohol kan ervoor zorgen dat de hersenen zo erg verdoofd raken dat de ademhaling en het hart verzwakken of helemaal stilvallen, wat kan leiden tot coma, hart- en ademhalingsstilstand of zelfs tot de dood.

Iemands geslacht en lichaamsgewicht maar ook stress, vermoeidheid en omstandigheden zoals de snelheid waarmee wordt gedronken, of dit op een nuchtere maag gebeurt of niet, bepalen mee de effecten. Over het algemeen worden vrouwen sneller dronken dan mannen.

Om te kunnen inschatten of alcoholgebruik aanvaardbaar is en de kans op problemen te verkleinen, bestaan er richtlijnen. Die regels zijn echter niet voor iedereen hetzelfde. Ze verschillen bijvoorbeeld voor volwassenen en minderjarigen en voor mannen en vrouwen.

Richtlijnen over alcohol worden uitgedrukt in ‘standaardglazen’. Een standaardglas bevat altijd dezelfde hoeveelheid alcohol, onafhankelijk van de grootte van het glas of het soort alcohol (10g pure alcohol). Wanneer een alcoholische drank dus wordt geschonken in het juiste glas, bevat elk glas ongeveer evenveel alcohol.

Er bestaan wel uitzonderingen op die regel: een glas zwaar bier of een cocktail bevat meer alcohol dan een standaardglas alcohol. Onderstaande tabel geeft je alvast een idee.

‘Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag’. Dat is het nieuwe advies van de Gezondheidsraad.

In een aantal situaties wordt alcoholgebruik best helemaal vermeden. In het verkeer en op het werk is alcoholgebruik sowieso te vermijden. En uiteraard geldt dit ook voor mensen met een alcoholprobleem en mensen met psychische of gezondheidsproblemen. Alcohol is schadelijk voor de foetus en voor de baby. Daarom drinken vrouwen tijdens de zwangerschap en de borstvoeding best helemaal geen alcohol.

Richtlijnen voor jongeren

De hersenen van jongeren zijn nog volop in ontwikkeling en onderzoek toont aan dat alcohol die ontwikkeling afremt. Dat heeft op den duur invloed op iemands karakter en gedrag. Alcohol heeft een invloed op het beloningssysteem in de hersenen; het gebied in de hersenen dat actief wordt als je iets prettigs ervaart. Jongeren die vroeg beginnen met drinken gaan minder op zoek naar andere en gezondere prettige prikkels wanneer ze al op jonge leeftijd de ‘beloning’ van alcohol hebben leren kennen.

Alcohol verstoort ook het hormonale evenwicht dat van belang is bij de bot ontwikkeling en de seksuele ontwikkeling. Ook zijn kinderen en jongeren sneller én langer dronken.

Jongens en meisjes

geen alcohol onder de achttien jaar
geen sterke drank onder de achttien jaar

niet meer dan een standaardglas per keer
niet meer dan twee dagen per week
geen wekelijkse gewoonte

Wil je meer weten over onze behandelingen, klik dan op de link ‘behandeling’ en vervolgens op ‘verslavingen en behandelingen’ in de bovenbalk. Wil je je direct aanmelden of meer informatie klik dan op de knop hieronder.