Relatietherapie
Een sterke relatie biedt kracht bij tegenslagen en geeft betekenis aan het leven. Een goede relatie maakt ons gelukkig. Iedere relatie kent echter ook moeilijke periodes . In de communicatie kunnen er bijvoorbeeld conflicten of gevoelens van onbegrip ontstaan, waardoor je steeds meer afstand van elkaar lijkt te nemen. Wanneer je op zoek gaat naar hoe dit ontstaat, is er een grote kans dat jij en je partner hier verschillend over denken. Hier kan je gemakkelijk strijd over krijgen. Als vrouw ben je er bijvoorbeeld van overtuigd dat er conflicten ontstaan omdat je man nooit initiatief neemt, terwijl je als man er van overtuigd bent dat de conflicten ontstaan omdat je vrouw elk initiatief afwijst. Zo kan je samen in een vicieuze cirkel van beschuldigingen terecht komen, die moeilijk te stoppen is. Relatietherapie kan hierbij helpen.

Wanneer?
We begrijpen elkaar vaak niet, hoe leren we weer naar elkaar luisteren? We hebben steeds ruzie, hoe kunnen we hier mee stoppen? In de relatie zijn we in een sleur beland, hoe komen we hieruit? Ik voel geen seksuele opwinding meer, mijn partner is vreemdgegaan, hoe kunnen we toch samen verder? Mijn partner en ik groeien uit elkaar, wat kunnen we daar aan doen? Het vertrouwen is weg, hoe kan dit weer groeien? We weten niet of we nog samen verder willen, hoe nemen we hierin een goed besluit?

Hoe?
Wanneer jullie voor relatietherapie kiezen, beginnen we met het in kaart brengen van jullie relatie. Wat verbindt jullie, wat wringt er en welke negatieve interactie is er tussen jullie in komen te staan. Ook kijken we of er nog andere factoren van invloed zijn geweest op jullie relatie. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan ziekte, verlies of de overgang naar een nieuwe levensfase.(zoals het krijgen van kinderen). Als de doelen en wensen duidelijk zijn, is dit het vertrekpunt voor de therapie.

In de gesprekken wordt geoefend om oude destructieve patronen te vervangen door nieuwe positieve interacties. We zijn ons er vaak niet van bewust hoe je elkaar op afstand houdt, terwijl je juist behoefte hebt aan warmte en begrip van elkaar. Wanneer er meer momenten komen dat je elkaar weer nabij bent, zal dit veiligheid, ontspanning en plezier in je relatie brengen.