Gelukkig gaat er veel goed in gezinnen. Toch kan je met elkaar ook moeilijke periodes doormaken. De communicatie loopt moeizamer en er ontstaan conflicten. Het kan ook zijn dat de problemen meer individueel van aard zijn, zoals alcohol- en of drugsmisbruik, gokken of een gameverslaving. Ook somberheid, depressie, lichamelijke klachten, angst of chronische vermoeidheid bij één iemand in je gezin komen vaak voor. Ook dan worden de moeilijkheden van de één een probleem voor alle anderen in het gezin (en andersom) en kan gezinstherapie wellicht een goede oplossing zijn.

Wanneer?
Wij denken dat ons kind alcohol of drugs gebruikt. Onze zoon is alleen nog maar aan het gamen, zijn dag en nachtritme is veranderd en op school gaat het steeds slechter. Ons kind gaat zijn eigen gang en houdt zich niet aan de regels, wat nu? Ons kind heeft ADHD. Ons kind trekt zich terug, en iedereen in ons gezin gaat zijn eigen gang, hoe krijgen we weer aandacht voor elkaar. Mijn partner en ik hebben verschillende opvoedstijlen, hoe komen we meer op één lijn. Mijn ouders zijn uit elkaar en hebben veel ruzie, ik wil niet de boodschapper van nare berichten zijn. Mijn moeder begrijpt me niet, hoe kan ik zorgen dat ze naar me gaat luisteren. Nu ik zelf volwassen ben wil ik met mijn ouders terugkijken op hoe het was in ons gezin, hoe doe ik dat. Mijn ouders bemoeien zich met de opvoeding van mijn kinderen, mag ik hier iets over zeggen.

Hoe?
Voor een eerste gesprek word je over het algemeen samen als gezin uitgenodigd. Soms zijn er redenen dat één van de gezinsleden (nog) niet mee wil komen, dan kun je eerst alleen komen. Wanneer je twijfelt wat in jullie situatie het beste lijkt, kan je contact opnemen en dan bekijken we dit samen.
Wanneer gezinstherapie gestart wordt beginnen we met het in kaart brengen van de relaties in jullie gezin. Wat verbindt jullie, wat zijn sterke kanten en waar knelt het. Gezinsleden ervaren de situatie vaak op hun eigen manier en we staan stil bij ieders perspectief. Ook kijken we of er nog andere factoren van invloed zijn geweest op jullie gezinsleven. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan ziekte, verlies of de overgang naar een nieuwe fase, zoals de overgang naar zelfstandigheid (puberteit/ adolescentie). Om dit allemaal in kaart te brengen kan het helpen een genogram (stamboom) of een familie opstelling te maken. Dit wordt het vertrekpunt om verder te werken aan jullie hulpvraag. In de gesprekken gaan we op zoek naar oplossingen die voor iedereen in het gezin werken. Het kan zijn dat je ontdekt dat de oplossing niet direct met het probleem te maken heeft en dat er via een andere weg verandering komt. Ook kan het zijn dat er nieuwe perspectieven ontstaan op de moeilijkheden, waardoor er ruimte ontstaat. Er zal in ieder geval concreet geoefend kunnen worden met nieuwe mogelijkheden.